Posts

Showing posts from May, 2016

Air zam zam.. Air syurga..

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kali ini saya ingin berkongsi mengenai air zam-zam..

dari Ibnu Juraih berkata, " aku mendengar sesungguhnya dikatakan :

 sebaik-baik air dimuka bumi adalah air zam-zam. seburuk-buruk air di bumi adalah air barhut. sebaik-baik tanah adalah tapak Masjid dan seburuk-buruk tanah adalah tanah pasar." ( dikeluarkan oleh Abdur-Razak).

kalau nak tahu kilah selanjutnya mengenai telaga barhut (klik) ni..

Air zam-zam adalah mu'jizat yang Allah berikan kepada Nabi Ismail a.s. Air zam-zam ini berfungsi sebagai makanan yang mengenyangkan dan ubat yang boleh menyem,buhkan apa jua penyakit apabila meminumnya.

ada sebelas nama air zam-zam :

zam-zam = yang asalnya zamzinah bermaksud kumpulan (banyak) dan dipanggil zamzam kerana apabila ditahan dalam mizan atau timbangan, ia tidak mengalir ke kanan atau ke kiri.Maktumah = yang tersembunyiMadhnunah = yang tersimpanSyuba'ah = yang mengenyangkanSugyan = minumanAr-Rawa'u = air yang sedapRakdhatu Ji…

Wanita : Jom Kenali Diri Anda ( BHG. 6 - Kenali Payudara Anda)

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

sambungan dari entry http://solehahkahaku.blogspot.my/2016/05/wanita-jom-kenali-diri-anda-bhg-5.html .. :)

kali ini saya akan berkongsi mengenai payudara wanita. khas untuk pengetahuan wanita terutama sekali adik-adik gadis kita.. :)

seperti yang kita sedia maklum, wanita adalah makhluk ciptaan Allah yang unik. Perbezaaan antara lelaki dan wanita dari segi bentuk badan dan perwatakan.

Anatomi Payudara

Payudara adalah organ yang penting bagi kaum wanita kerana payudara ini mampu mengeluarkan air susu yang diperlukan oleh bayi. Payudara wanita disebut sebagai glandula mammaria yang juga merupakan alat reproduksi tambahan. Setiap padudara terletak pada sisi sternum dan terletak pada fascia superficialis dinding rongga dada di atas musculus pectoralis major berbentuk tonjolan setengah bola dan mempunyai ekor (cauda) dari jaringan yang meluas hingga ke ketiak atau axilla yang disebut sebagai cauda axillaris spence.

Ukuran payudara berbeza bagi setiap i…

Anak Mithali

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

kali ini saya akan berkongsi tentang peranan kita sebagai anak terhadap ibubapa supaya kita mampu menjadi anak yang mithali dan disayangi oleh ibubapa kita. saya kongsi untuk kita sama-sama berubah dan belajar.. mungkin kita tahu tapi kita lupa.. jadi tak salah kalau sekiranya kita sentiasa update diri kita.


Menghayati tugas ibu bapa
* cuba bayangkan kesusahan ibu kita melahirkan kita















* cuba bayangkan kesukaran bapa kita untuk menanggung perbelanjaan dalam mendidik dan menyara persekolahan kita sehinggalah dewasa.
Menghormati ibubapa dalam ucapan dan perbuatan
* tidak mengeluarkan kata-kata cacian terhadap ibubapa kita
* tidak meninggikan suara terhadap ibubapa
* tidak menangguhkan sesuatu yang diminta oleh ibubapa
Menundukkan diri dihadapan ibubapa
* apabila ibubapa sedang bercakap, dengarlah dengan teliti dan menundukkan kepala tanda hormat.
* tidak mendengar nasihat ibubapa sambil melakukan perkara yang lain
* jika ibubapa duduk diatas kerusi, kita henda…

Menilai Keserasian Pasangan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Jom semak keserasian hubungan dengan pasangan kita.
Game ini dinamakan The Relationship Rating Form (RRF) yang dicipta oleh Davis (1996). Ianya untuk menilai sejauh mana keserasiaan hubungan antara anda dengan pasangan anda.
Jawapan game ini hanya YA @ TIDAK saja ye...
P/S : jangan memikir terlalu lama bagi setiap soalan. Ia akan menunjukkan anda tidak ikhlas dengan pasangan anda. Sekaligus membuktikan anda GAGAL dalam game ini!!
Sekali lagi, SILA JAWAB SPONTAN YE!!!
Apa lagi...
Jom mula sekarang !!
Start!!
1.Adakah saya menerimanya seadanya? 2.Adakah saya sanggup memaafkan kesalahan kecil yang dilakukannya? 3.Adakah mudah bagi saya untuk memaafkannya? 4.Pernahkah dia mengecewakan saya? 5.Adakah saya menghormatinya? 6.Adakah dia membuat penilaian yang buruk terhadap sesuatu perkara penting? 7.Adakah dia memberikan kesan yang baik kepada saya? 8.Adakah dia menjadi asas kepada cetusan idea dan rancangan yang baik? 9.Adakah saya mempercayainya? 10.Bolehkah saya berga…

Kahwin oo kahwin ( persediaan kemahiran diri untuk berkahwin )

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
Menarik bukan tajuk kali ni.. kahwin.. 
semua orang ingin berkahwin.. sebagai tanda kita mengikut sunnah Nabi Muhammad s.a.w.. 
memang bagus untuk berkahwin.. bagi saya, tiada masalah bagi seseorang wanita untuk berkahwin tetapi wanita perlu sedar banyak pengorbanan yang terpaksa dilakukan untuk memastikan rumah tangga kita mencapai mawaddah wa rahmah..
Sudah kah anda termasuk saya bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang wanita muslimah yang juga memegang watak sebagai seorang isteri, anak , dan ibu dalam sesebuah keluarga.. ???
Jom kita buat perbandingan melalui pemerhatian!
Menjadi isteri bukanlah semudah yang disangka. 
Selepas bergelar isteri, banyak tanggungjawab yang menanti untuk dipikul.. dan tanggungjawab itu juga lah yang banyak memberikan pahala yang besar kepada kaum wanita.. 
ya!
 Pahala sebenarnya yang dicari selepas kahwin.. 
semua wanita nak kahwin sebab meyakini lepas kahwin lebih banyak pahala yang dapat diku…

Keupayaan dan kelebihan antara lelaki dengan wanita

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. ..Kali ni sya nak terangkan apa sebenarnya kelebihan yang ada kat wanita berbanding lelaki ni ye?? Ermmm,,,Okey, mengikut beberapa pengkaji psikologi sosial, ada beberapa aspek yang perempuan lebih daripada lelaki,,Apa dia???Okey, jom kita check...Sebelum tu, ni kod huruf ye :
P : Wanita
L : Lelaki
> : lebih daripada
< : kurang daripadaDah ready??Start!!!Kemampuan bercakap : P > L
Kemampuan visual dan spatial ( keupayaan mentafsir gambar ) : P < L
Keupayaan matematik : P < L
Kemampuan bersikap agresif baik secara fizikal mahupun perkataan : P < L
Kemampuan melakukan aktiviti lasak : P < L
Pemilikan rasa takut dan malu : P > L
Keupayaan pengambilan risiko tinggi : P < L
Mudah terdedah kepada risiko dalam perkembangan ( risiko penyakit) : P < L
Kemampuan perluahan emosi : P > L
kadar sensitivity yang tinggi ( perhatian & empati terhadap sesuatu ) : P > L
Kemampuan kepatuhan yang tinggi : P > L
Berdasark…

Percutian Bajet di Langkawi ( part 1 - hari 1)

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Lama sudah rasanya jari ini tidak menaip untuk mengindahkan blog ini.. ceewah ayat aku.. ahhahaa..

kali ini aku nak bagi tips macam mana nak bercuti tapi bajet..

bagi aku, kalau nak bercuti by grouping ni, better hampa pi dalam 5 orang ke atas kalau tak tak berbaloi untuk bajet ciput.. so, dalam kes aku, kami pi dalam 6 orang macam tu..


Melalui dalam gambar di atas, aku nak perkenalkan sahabat aku merangkap beberapa biro dalam trip kami kali ni.. Dari kiri....

Bahagian Makanan : Aku ( sebab aku ni makan banyak , almost tempat makan aku yang pilih.. hahaha)..
Bahagian Pengangkutan : Nabilah.. comel je orang nye.. (pesss.. masih single lagi tu..)
Bahagian Trip Advisor : Maziani.. orang sabah baa.. manis saja orangnya..
Bahagian Gambar : Atiera.. memandangkan oppo ni camera dia cantik (amboi promo pulak).. kami selalu pau handphone tira.. maaf tira kami tak sengaja.. hahaha
Bahagian Waze / Maps : Wahida.. kami serah kat dia ja bagi tau jalan.. sebab…

Rahsia Cemerlang dalam Pelajaran

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. 

pejam celik, pejam celik .. sekejap ja nak habis dah sem akhir ni..  mesti semua pakat prepare untuk nak hadapi minggu study week yang semakin hampir ni kan.. Ada lagi beberapa minggu saja untuk hadapi peperiksaan.

sebelum nak hadapi peperiksaan yang mendatang, persiapan kena mantap walaupun dah last minit ni kan.. hahaha.. :p

padan muka aku!!! awal-awal tak nak belajar... dah hujung-hujung ni menyusahkan diri sendiri je... hahaha..

aku nak kongsi sikit lah petua dari buku 101 Adab dan Petua Kecemerlangan Pelajar yang disediakan oleh Ustazah Siti Nor Bahyah, Ustaz Zahazan dan Ustazah Mahfuzah. Buku ni dihadiahkan oleh kak kandung aku sewaktu aku bakal menduduki peperiksaan PMR 2007. Thanks kak.. :)

Dulu masa aku masih sekolah menengah dulu, hampir semua petua ini aku cuba ikut. Alhamdulillah aku dapat keputusan yang cemerlang, aku dulu bukan budak pandai.. masa percubaan aku dapat 2A saja B ada 3 yang lain C dan D.. Alhamdulillah selepas aku ikut semu…